Міжнародний стандарт BRC з безпеки харчових продуктів
У сучасних світових умовах гостро постає питання не тільки забезпечення зростаючого населення планети необхідною кількістю харчових продуктів, а й забезпечення якості та безпеки даних харчових продуктів встановленим вимогам. Залежно від регіону, країни, культури дані вимоги матимуть, часом, значні відмінності, які приведуть до ряду труднощів у розвитку торгівлі за межами державного кордону тієї чи іншої країни. Тому для впровадження принципів якості та безпеки харчової продукції на всій протяжності ланцюга поставок, необхідно спиратися на єдині підходи виробництва якісної та безпечної харчової продукції.
Розроблений рітейлерами та застосовуваний для використання всіма типами організацій, BRC є провідним світовим брендом на ринку, який допомагає зміцнити довіру до ланцюжка постачання.
Історія Глобальних стандартів BRC розпочалася у 1996 році, коли Британський Консорціум Роздрібної Торгівлі (BRC) у відповідь на потреби промисловості розробив технічний стандарт BRC Food, вперше опублікований у 1998 році. Нова 8 версія Міжнародного стандарту BRC з безпеки харчових продуктів вийшла у 2018 році.
Цей стандарт схвалений Глобальною ініціативою з безпеки харчових продуктів (GFSI), що відіграє важливу роль для компаній, які планують постачати або поставляють свою продукцію великим міжнародним харчовим компаніям, великим рітейлерам, таким як Tesco, Wal-Mart, Carrefour, Metro та інші.
Стандарт включає вимоги не тільки до безпеки, але і до якості харчової продукції. Він був розроблений, щоб допомогти рітейлерам та виробникам продукції випускати на ринок безпечні продукти харчування стабільної якості.
Нова редакція Міжнародного стандарту BRC з безпеки харчових продуктів концентрує все більше уваги на:
- формування культури безпеки харчових продуктів;
- збільшення певної ролі моніторингу виробничого середовища та відображення зростаючої важливості цього методу;
- сприяння у подальшому розвитку систем безпеки та захисту харчових продуктів;
- чіткості вимог до зон ризику для харчової продукції в умовах виробництва;
- чіткості для підрозділів компанії, які виробляють корм для домашніх тварин;
- забезпечення глобальної застосовності у рамках Глобальної ініціативи з безпеки харчових продуктів (GFSI).
Міжнародний стандарт BRC з безпеки харчових продуктів включає 4 частини, які містять:
- Систему управління безпекою харчових продуктів.
- Основні вимоги, що пред’являються до системи управління безпечністю харчових продуктів.
- Протокол аудиту.
- Управління та керівництво стандартом, включаючи вимоги до органів сертифікації.
Основні вигоди від впровадження та сертифікації за вимогами міжнародного стандарту BRC з безпеки харчових продуктів:
- наявність міжнародного визнання, що відповідає вимогам GFSI;
- наявність єдиного стандарту та протоколу, за яким органи сертифікації проводять авторитетний аудит, що дозволяє отримати надійну незалежну оцінку систем безпеки та якості харчових продуктів компанії;
- можливість включення сертифікованих компаній в загальнодоступний розділ каталогу BRC Global Standards Directory, а також можливість використання відповідного логотипу для ринкових цілей;
- стандарт охоплює такі області як якість, відповідність вимогам законодавства та безпечності харчових продуктів;
- стандарт дає можливість контролювати своїх постачальників щодо дотримання належних практик управління безпекою харчових продуктів;
- стандарт пропонує кілька варіантів аудиту (у тому числі програми аудиту з попереднім повідомленням та без попереднього повідомлення), що дозволяє задовольняти вимоги замовників за допомогою схеми, яка максимально узгоджується з робочими процедурами та характером систем безпеки харчових продуктів компанії.