Оцінка наявності та функціонування системи забезпечення безпеки харчової продукції (заснованої на принципах ХАССП) в організації, у взаємозв’язку з вимогами ТР ТС 021/2011 «Про безпеку харчової продукції»
З 01.07.2013 р. введено в дію ТР ТС 021/2011 «Про безпеку харчової продукції» в ст. 10-19 цього технічного регламенту, міститься інформація про необхідність розробки та впровадження процедур, заснованих на принципах HACCP, вказуються вимоги до процесів виробництва, зберігання, транспортування, реалізації та утилізації харчової продукції. Виходячи з цього, для спрощення оцінки наявності та функціонування системи забезпечення безпеки харчової продукції (заснованої на принципах ХАССП) в організації у взаємозв’язку з вимогами ТР ТС 021/2011 «Про безпеку харчової продукції», можливе проведення незалежної та добровільної оцінки підприємств – виробників харчової продукції.
У рамках даної роботи, компетентний та незалежний спеціаліст, ґрунтуючись на отриманих об’єктивних даних, оцінить відповідність функціонування системи забезпечення безпеки харчової продукції у взаємозв’язку з вимогами ТР ТС 021/2011 «Про безпеку харчової продукції».
Незалежна та добровільна оцінка дозволить:
- представити керівництву організації об’єктивну характеристику слабких та сильних сторін чинної документації, оцінити практичні аспекти діяльності підприємства, причини проблем та ризики у сфері забезпечення безпеки харчової продукції;
- оптимізувати заходи щодо вдосконалення системи безпеки харчової продукції, визначити необхідні ресурси, розподіл повноважень та відповідальності;
- Прийняти виважене рішення щодо доцільності залучення консультантів на консалтинг або достатності власних ресурсів для гармонізації системи безпеки харчових продуктів з вимогами ТР ТС 021/2011 «Про безпеку харчової продукції».
Як проводиться незалежна оцінка?
Незалежна та добровільна оцінка системи забезпечення безпеки харчових продуктів проводиться для виробників будь-якого виду харчової продукції, що підпадає під дію ТР ТС 021/2011 «Про безпеку харчової продукції».
Оцінка здійснюється на принципах неупередженості та компетентності експертів. Компетентність експертів підтверджується профільною освітою, досвідом роботи, додатковою професійною освітою, підвищенням кваліфікації.
Експертами при проведенні оцінки застосовуються чинні нормативно-правові акти в галузі безпеки продовольчої сировини та харчових продуктів, санітарно-епідеміологічного законодавства, стосовно специфіки об’єктів, що перевіряються, при перевірці використовуються відповідні чек-листи, до яких заносяться об’єктивні свідоцтва, одержувані в ході перевірки.
Результати оформляються у вигляді розгорнутого звіту, в якому відображаються:
- всі виявлені невідповідності,
- об’єктивні дані, отримані під час перевірки,
- висновки, що базуються на отриманих даних.